Control your mindset: tips om zen op vakantie te gaan

25 juli 2023 in Nieuws

Control your mindset: tips om zen op vakantie te gaan

Control your mindset tips - zen op vakantie GLOW pure you
Control your mindset tips - zen op vakantie GLOW pure you

Een mindset: wat is dat eigenlijk? En, heb je daar controle over? Het goede nieuws is: ja, dat heb je zeker. Bij GLOW vinden we een sterke mindset heel belangrijk. Want, als jij je goed voelt, dan straal je dat ook uit. Ga je binnenkort op vakantie? GLOW your mind! Ga zen op vakantie of werk aan je mindset op vakantie. Daar heb je immers tijd genoeg. In deze blog helpen wij je op weg om controle te krijgen over jouw manier van denken.

Ja, dat lees je goed. Jouw manier van denken. Want dat is wat een mindset eigenlijk is. Een mindset is een denkstijl of mentale houding die bepaalt hoe je naar jezelf en je kwaliteiten en vaardigheden kijkt. En die beïnvloeden wat jij wel én wat jij niet doet. Alleen wanneer je hier bewust van bent, kun je je mindset veranderen. Alleen dan ben je in control over your mindset. Aan de slag!

De situatie: wel of geen controle

In het dagelijks leven zijn talloze situaties te bedenken die anders lopen dan je vooraf bedenkt. Bijvoorbeeld een toets waar je niet voor slaagt. Of er doet zich een situatie voor waar je nul controle op hebt. Denk aan: iemand in je omgeving wordt (ernstig) ziek, een uitslag laat lang op zich wachten, je moet op iemand wachten, iemand vertoont roekeloos gedrag in het verkeer. Eigenlijk alle situaties die anders lopen dat jij vooraf had bedacht of hebt voorgesteld. Geen controle hebben, dat maakt het vaak lastig om positief te blijven. Helaas kun jíj hier niets aan doen. Het gedrag van anderen kun je niet veranderen. Wél hoe jij met de situatie omgaat. En precies dat is wat je kunt aanpassen: jouw gedachte. Tip van GLOW: laat los waar je geen invloed op hebt en focus op jouw gedachten en jouw reactie op de situatie. Want een reactie is een keuze.

Reactie: bewustwording van jouw denkwijze

Bewustwording van je eigen gedachten en het gedrag waar daaruit voortkomt is altijd stap één in het aanpassen van je mindset. Zonder bewustzijn ook geen gedragsverandering. Denk aan de situatie hierboven, wanneer je zakt voor een toets. Balen mag, maar je mindset bepaalt vervolgens hoe je hiermee omgaat. Denk je: ‘zie je wel, ik kan dit niet, het is niet voor me weggelegd en ik stop met de opleiding.’ Of denk je: ‘hier had ik (nog) beter voor moeten leren, dit motiveert me om de volgende keer (nog) beter mijn best te doen. De volgende keer haar ik het gewoon wel.’ Precies dat is mindset. Jij bepaalt hoe je reageert op de situatie. Tip van GLOW! Vraag je rustig af: helpen deze gedachte mij wel of niet verder? Neem afscheid van de verkeerde gedachte en probeer de positieve kant ervan te bekijken. Maar, hoe doe je dat dan?

Kies positiviteit!

Positieve gedachten komen niet aanwaaien. Daar moet je hard voor werken. Vaak zijn je allereerste gedachte de meest negatieve. Denk maar aan de situatieschets van roekeloos gedrag in het verkeer. Je allereerste gedachte is waarschijnlijk: boos worden, schelden en al dan niet je middelvinger in de lucht. Waar of niet waar? En wat heb je daar zelf aan? Precies. Helemaal niets. Het creëert zelfs onrust. Dwing jezelf daarom om allereerst rustig te blijven. Vanuit daar kun je je gedachte ombuigen naar positiviteit.

Goed om te weten: jouw gedachten zijn niet altijd de waarheid. Negatieve gedachten als: ‘ik pak dit niet goed aan’, ‘ze vinden mij niet leuk’, ‘als ik dit en dit kan, ben ik pas geslaagd in het leven’ zijn slechts gedachten. Zijn jouw gedachten de waarheid? Nope, gelukkig niet. Want dat betekent dat je het kunt veranderen en anders kunt denken en geloven. Ofwel: je mindset aanpassen. Tip: zie gebeurtenissen in het leven als een kans om van te leren.

Mindset veranderen: doen én denken

Wil jij aan de slag met het veranderen van jouw mindset? Of wil je een sterkere mindset? Doen! We know, beetje tegenstrijdig advies. Want eenmaal aan de slag moet je eerst denken en dan pas doen. 😉 Na het lezen van deze blog weet je dat jouw brein maakbaar is. Alleen al realisatie hiervan is een belangrijke eerste stap. Door de juiste inspanningen kun je jouw vaardigheden ontwikkelen. Oftewel: als je denkt dat het jou gaat lukken, dan kan het je ook lukken. Wanneer je tegen jezelf zegt: ‘ik ben slecht in…’, sta je al 1-0 achter in je ontwikkeling hiervan. Laatste tip van GLOW: geloof in wat je zegt en hou je doelen realistisch. Bijvoorbeeld: ik kan beter worden in… you name it! Alleen wanneer je er zelf in gelooft, ben je in staat om het ook echt te doen.

En, heeft deze blog wat bewustzijn bij jou gecreëerd? Kriebelt het al om aan de slag te gaan? Go for it! We love to see you GLOW.

We gebruiken cookies om de website bruikbaarder te maken.
Akkoord