Versla de winterdip: 5 tips voor een positieve mindset

2 november 2022 in Nieuws

Versla de winterdip: 5 tips voor een positieve mindset

Het begin van de wintertijd! Ben jij iemand die nu denkt: yes, we gaan een gezellige tijd tegemoet! Of baal je, omdat je nu helemaal uit je dagelijkse ritme bent? Niet gek, want een uur kan toch verschil maken in je biologische klok. Gelukkig kan je met een positieve mindset je verstoorde ritme én de winterdip tegengaan. Benieuwd? Wij geven je 5 tips om beter de wintertijd in te gaan.

Tip 1. Zorg goed voor jezelf

De klok gaat één uur achteruit wanneer de wintertijd ingaat. Dit betekent dat je een uurtje langer kunt slapen. Pak die rust en probeer wat bij te slapen. Zo zorg je goed voor jezelf. Fijn, toch? Houd je niet zo van uitslapen? Doe dan iets in die tijd waar jij blij van wordt. Misschien is dat wel die vroege ochtend yogasessie. Of maak voor dag en dauw al een wandeling met je hond. Het maakt niet uit, zolang je maar iets doet waar jouw hoofd heerlijk leeg van wordt én je er energie van krijgt. 

Tip 2. Gun jezelf pauze

Gun jezelf een pauze overdag. Probeer – als dit mogelijk voor je is – één uur tussen de middag pauze te houden. Gebruik deze tijd om te rusten of nog beter: voor een powernap. Kan wonderen verrichten! Zo word je van kort slapen productiever, creatiever en voel je je er simpelweg beter door. Weg met die winterdip. 

Tip 3. Speel met het licht

Wist je dat (dag)licht een hele belangrijke factor speelt in het verloop van jouw biologische klok? Daglicht maakt een stofje aan waardoor je echt wakker wordt. Net zoals duisternis een stofje aanmaakt waardoor je slaperig wordt. Gebruik in de ochtend, wanneer je opstaat, een lichtwekker. Of slaap met de gordijnen open. Zo word je sneller wakker. Ook nadat je eenmaal bent opgestaan luidt het advies: zoek het daglicht op. Ga naar buiten! Hoe meer blootstelling aan daglicht overdag, hoe sneller je je biologische klok zich aanpast. Kunstlicht in de avond kun je beter vermijden. Dit is niet bevorderlijk voor het aanmaken van melatonine. Jup, en dat willen we juist wel.

Tip 4. Mentale voorbereiding

De start van de zomer- en wintertijd staat vast. Je weet wanneer deze momenten eraan komen. Begin vroeg met de (mentale) voorbereiding. In aanloop naar deze start van de wintertijd, kun je alvast gaan rekenen. Hoe laat zou het zijn in de nieuwe tijd? Ga bijvoorbeeld in de dagen of dag ervoor alvast een uurtje later slapen. Zo word je op je gebruikelijke tijd wakker. Je kunt dit ook langzaam ombouwen door iedere dag 5 minuten later naar bed te gaan (en eventueel later op te staan).

Tip 5. Relativeren

En tot slot onze laatste tip: relativeer. Als je het bekijkt vanuit het reisperspectief, dan praten we over een jetleg van 1 uur. Bijvoorbeeld van Amsterdam naar Londen, of andersom. En dan neem je hem ook voor lief. Weet daarnaast dat je niet de enige bent. Het is helemaal niet raar dat je lichaam even opnieuw moet afstemmen op de wintertijd. Dus kijk wat voor jou het beste werkt. Zo versla jij de winterdip! 

En, heb jij wat aan deze tips? Hopelijk helpt het je bij het houden van een positieve mindset. Heb je zelf een goede tip? Laat het weten in de comments. En, ben je eenmaal gewend aan je nieuwe ritme? Dan wensen wij jou een hele fijne en gezellige winter toe! Kom je snel een keertje langs?

We gebruiken cookies om de website bruikbaarder te maken.
Akkoord